Birleşmiş Milletler, İsrail’i çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkelerin bulunduğu kara listeye alacak
T24 Dış Haberler
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) ABD’deki Savunma Ataşesi Tümgeneral Hidai Zilberman‘a İsrail’i çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülke ve örgütlerin yer aldığı kara listeye dahil etme konusundaki nihai kararını bildirdi.
Bu listede Rusya’nın yanı sıra IŞİD, El-Kaide ve Boko Haram gibi terör grupları da yer alıyor.
Channel 13 News’de yer alan habere göre, İsrail’in Guterres’i bu hamleden kaçınmaya ikna etme çabaları başarısız oldu ve İsrail, BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtılan raporun parçası olarak önümüzdeki hafta yayınlanacak kara listede yer alacak.
BM Genel Sekreteri Guterres’den henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da Tel Aviv kararın nihai olduğunu ve 26 Haziran’da raporla ilgili bir tartışma yapılacağını öngörüyor.
Konu hakkında bilgi sahibi olan çeşitli kaynaklar, “İsrail’in kara listeye alınması son derece sorunlu ve ülkelerin İsrail’e silah ambargosu uygulamasına yol açabilir” diyor.
Geçen yılın kara listesinde Afganistan, Kolombiya, Kongo, Irak, Mali, Myanmar, Somali, Sudan, Yemen ve Suriye’nin yanı sıra El-Kaide, IŞİD, El-Şebab ve Boko Haram gibi terör örgütleri de yer alıyordu. Geçen yılki önemli değişiklik Rusya’nın silahlı kuvvetlerinin de rapora dahil edilmesiydi.
Guterres, İsrail’den ya da IDF’den açıkça bahsetmeyecek ancak “İsrail güvenlik güçleri” ifadesini kullanacak.
İsrail daha önce hiçbir zaman “Çocukların korunmasını iyileştirmek için yeterli adım atmayan taraflar” başlıklı kara listeye dahil edilmemişti.
Taslak ayrıca İsrail’i reşit olmayanları “muhbir” olarak kullanmaya çalışmakla suçluyor ve güvenlik güçlerinin çocukları kendilerini korumak için kullandığını iddia ediyor.
Taslakta yerleşimciler tarafından Filistinli çocuklara karşı işlendiği iddia edilen ihlallere de atıfta bulunuluyor. Ayrıca İsrail’i Gazze’ye insanî yardımı engellemekle suçluyor. Taslak, çocuklarla ilgili 20 bin ihlal iddiası, okullara yönelik 459 saldırı iddiası ve hastanelere yönelik 326 saldırı iddiası ile binlerce Filistinli çocuğun öldürülmesi ve binlercesinin de yaralanmasına ilişkin ciddi iddialar içeriyor.